2012. június 1., péntek

Naszály-hegy kerülése

Mai túránkat a Naszály-hegy körül tesszük meg. Ismét Vácról indulunk, és ide is térünk vissza a túránk végén. Járunk majd az országos kék jelzésen, és a Gyadai tanösvényen is. Ma, a sokat látott déli, kirobbantott hegyoldal mellett megcsodálhatjuk az északi, érintetlen oldalát is. Itt nem vezet közút, így innen csak az láthatja a hegyet, aki kirándul, vagy nyeregbe pattan velünk. 
Túránk térképe
A vasútállomás épületével szemben, a Széchenyi utcán indulunk el a belváros irányába, és az első kereszteződésnél jobbra, majd a következő utcán ismét jobbra fordulunk az alagút felé. Átkelve az alatt, egy kerékpárút kezdődik a Naszály út bal oldalán, ami a városhatárig tart majd. 2,4 Km-nél átlépjük a város határát jelző táblát és tovább tekerve egy kisebb lejtő után elérjük az M2-es autóút alagútját, és át is kelünk az alatt. Itt fogunk jobbról visszatérni a hegykerülés végén.
Amúgy innen indul minden évben a Légrádi Béla Emlékverseny is, melyet minden tavasszal április elején rendeznek meg Mészkőember néven. A célt is érinteni fogjuk, hiszen feltekerve a domb tetejére megtalálhatjuk a felfestett jeleket az aszfalton. A verseny hosszát, az öt kilométert kicsit több mint 11 perc alatt teljesítette az idei nyertes. (http://meszkoember.mindenkilapja.hu/)
Naszálykör - Sejcébe vezető út
Innen már csodálatos panoráma nyílik a hegyre, melyet meg fogunk kerülni. A negyedik kilométert elérve megkezdődik az út jelentősebb emelkedése, ami 3,7 kilométeren keresztül visz fel minket a mészkőbánya alá. Letudva a szerpentint, elhaladunk a Teraszkilátó étterem mellett, és legurulunk a sejcei bányaút elágazásáig (8,6 Km), ahol balra, lefelé fordulunk.
Katalinpuszta felett
Itt már figyeljünk nagyon, mert közvetlen a buszforduló előtt lesz egy földút (8,8 Km), ahol jobbra, lefelé kanyarodunk. Ez az út fog minket rávezetni az országos kéktúra útvonalára, amin egy darabon fel is fogunk kapaszkodni a hegyre. Igazi természetjárásban lehet majd újra részünk.
Tekerjünk ezen az úton egyenesen tovább, míg meg nem látunk egy vassorompót, ami mellett el is tudunk menni. Innen már nincs messze a kék jelzés, amit 10,9 Km-nél el is érünk, és ezen megyünk tovább. Egy kisebb emelkedőt leküzdve, melyen 1 kilométer alatt 80 métert emelkedik az út, már fent is vagyunk túránk legmagasabb pontján, 356 méteren. Innen a Bik-kútig (13 Km) már csak pár száz méter van.
Pallósor
Elérkeztünk hát a Naszály egyetlen forrásához, mely az északi oldalon, a Gyadai rét felett található. Sajnos a túránk idején eléggé száraz volt  az időjárás, több hétig nem esett az eső, így a forrás is elapadt. Kifolyása a karsztvizeknél magasabban van, ezért a folyamatos vízáramot a barlang- és repedésrendszerböl, illetve a törmeléklejtő tárolóiból nyeri.

Bik kút
Az információ a környékről már mobillal is elérhető
Ha itt, a kék jelzésen megyünk tovább, a Naszály-hegy csúcsára jutnánk fel, onnan pedig Kosdra tudnánk legurulni. Azonban mi most itt lemegyünk  a kék kereszt jelzésen a Gyadai rétre, pontosabban a Gyadai tanösvény útvonalára. Leérve már könnyen eljuthatunk az óriások pihenőjéhez, a pallósorhoz, vagy a függőhídhoz is.
Gyadai-tanösvény térképe
Ha leértünk a rétre, a piros turistajelzésen kell, hogy haladjunk (13,9 Km). Van még egy út a Lósi-patak túloldalán, azonban ott egy tábla felhívja a figyelmünket, hogy fokozott vadászat folyik, így továbbmenni veszélyes. Célszerű tehát a piroson maradni.
Kosd felé
Tovább haladva kis mértékben emelkedik az út, azonban ahogy beérünk az erdőbe, jóval meredekebben (6%) tekerhetünk fel. Másfél kilométeren belül, közel száz métert fog emelkedni az út, míg fent, egy kereszteződésnél, el nem érjük az Ősagárd felől jövő, és a Naszályra tartó kék jelzést (18,4 Km). Itt mi a kéken megyünk tovább, és ahogy legurulunk a következő elágazásig(19 Km), ott pedig balra tartva, újra a piroson ereszkedünk egészen Kosdig. 20,5 Km-nél el is érjük a falu első házait. Az utca végén jobbra kanyarodunk a főútra, és elindulunk vissza Vác felé. 22,3 Km-nél, az élelmiszerbolttal szemben, elkanyarodik a főút jobbra, majd balra, azonban mi itt egyenesen tekerünk felfelé a Béke utcán. Ezen az úton tudunk leereszkedni egy meredek szakaszon Cselőte-pusztára. Leérve a főútig (23,2 Km), ott a buszmegálló után egyből jobbra kanyarodnunk a földútra, és elindulunk felfelé. Nem vészes az emelkedés, körülbelül 3%, de ezt a földút miatt többnek fogjuk érezni. Cserébe csodálatos panorámával ajándékoz meg minket a hegy.
24,7 Km-nél elérjük a következő kereszteződést, ahol egyenesen haladunk tovább, majd 25,6 Km-nél élesen balra kell fordulnunk. Itt száz méter megtétele után az elágazásban tartsunk jobbra, Vác felé. Innen már csak gurulni fogunk a M2-es autóút alagútjáig (27 Km), ahol túránk elején jártunk. Innen visszakerekezünk a vasútállomásra, amerre jöttünk.

Túratáv: 30 Km
Összes emelkedés: 620 méter
Nehézség: Könnyű, erőnlét szükséges

3 megjegyzés:

  1. Üdv

    Nagyon jó a túra. Mi is többször megcsináltuk már.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos a Gyadai rétnél nem találtuk meg jobbra a piros jelzést (talán mert a rét nem volt kaszálva), a vadászati figyelmeztető táblánál pedig nem mentünk a műúton, így Katalinpuszta-Verőce-Vác lett a túra vége. (országos kék túra is megváltozott, bár a nyomai még látszanak).

    VálaszTörlés
  3. El Yucateco Habanero - Mapyro
    Results 1 화성 출장안마 - 12 of 김제 출장안마 3000 — El Yucateco Habanero 전라북도 출장샵 - 150ml (120 ml). Get directions, reviews and information for 부산광역 출장안마 El 남원 출장샵 Yucateco Habanero.

    VálaszTörlés